Historiek

Thuisadres: Nekkerspoelstraat 364 - 2800 Mechelen

Petanqueclub Libertus

Historiek van Petanqueclub Libertus (PC-Libertus)

Onze club bestaat ondertussen 25 jaar.


Ze werd opgericht in oktober 1995. De 18 leden van het eerste uur waren Jeanne Poortman, Victoire Legroux, Isidoor De Munter, Nini Calottens, Mariette Vuegen,  Rik Van Elsen, Marie-Thérèse Geerts, Dolf Appelmans, Joske Verstrepen, Maria De Munter, Paula Steeno, René Risch, Jean Cortebeeck, Gaby Van Loo, Fons Van de Sande, Jos Macharis, Staf Van Win en Richard Maudens.

Onze eerste voorzitter was René Risch.


Er werd gespeeld op de terreinen van de Krankhoeve in Bonheiden (onder de appelbomen).

In de zomer van 1999 legde Sint-Katelijne-Waver voor ons petanquebanen aan naast het Maanhoevebad.

Jos Macharis en René Risch zochten contact met Alex van De Schijf, en samen speelden ze ’s winters in de gebouwen van het entrepot achter de Mechelse zwemkom. Samen met De Schijf konden we daar een balletje gooien. Dit duurde tot het voorjaar van 2002.

 

We spelen al bijna 20 jaar in Bonheiden (tijdens de wintermaanden)


In september werd de Sportdienst van Bonheiden gecontacteerd om daar binnenbanen te huren. We begonnen er in de wintermaanden te spelen vanaf oktober 2002, zodat we ondertussen al meer dan 15 jaar  in Bonheiden spelen. Eerst alleen in de sportkeet met de petanquebanen, maar omdat de ruimte een beetje klein was werd vanaf 2004 ook de chalet bij gehuurd.

 

En al 15 jaar in de zomertuin van Libertus


Ondertussen bleven we tijdens de zomermaanden spelen op de terreinen van het Maanhoevebad.

Maar er werd gedacht aan het aanleggen van banen in de tuin van de vroegere pastorij van Libertus.

Met man en macht werd er door enkele van onze leden gewerkt om eerst 4 en later 6 petanquebanen aan te leggen. Werkers die zich toen inzetten waren Rik Van Elsen, Jan Guldentops, Lucien De Graef, Louis Dom, Florent Hellemans, Fred Jaspers, Jean Cortebeeck, Mille Van den Broeck, Danny Raes en René Van Craen.

En in 2006 dus bijna 15 jaar geleden verhuisden we dan naar onze huidige thuishaven, de tuin van de parochiezaal van Libertus.


Tot enkele jaren geleden werden er verschillende tornooien gespeeld (zoals voor de beker van Jos Macharis) en later een Sportdag die georganiseerd werd door de KBG voor alle Waverse ploegen.

Vanaf 2012 tot 2014 werd er een tornooi georganiseerd samen met SKW Centrum, O.L.V. Waver, Goede Herder en Pasbrug. Telkens thuis en op verplaatsing bij de deelnemende clubs. Spijtig genoeg verdwenen al deze tornooien.


Nu spelen we vriendenwedstrijden onder elkaar, en nodigen bevriende petanqueclubs uit om bij ons te komen spelen zoals clubs uit Lokeren, de Schijf, den Abeel, Berentrode, Hofstade en vrienden uit Tenerife.

Zelf gaan wij ook op uitstap naar andere clubs om daar een matchke te gaan spelen o.a. naar Oostduinkerke, den Abeel en De Schijf in Mechelen, Berentrode in Bonheiden en PC-Zemst in Hofstade.

Een jaarlijks terugkerend evenement is ook het petanquetornooi tijdens het Pinksterweekend in Borgerstein.


Van de oprichters van het eerste uur zijn nog altijd 2 leden actief in onze club, zijnde Jean Cortebeeck (materiaalmeester), en onze huidige voorzitter Gaby Van Loo. Onze bestuursploeg is uitgebreid tot 5 mensen en onze petanqueclub is ondertussen uitgegroeid van 18 leden tot een grote vriendengroep van 75 leden, waarvan 50 spelende leden!

 

Elke woensdagnamiddag kan je ons vinden om onder elkaar oefenmatchkes te spelen.

In de winterperiode (van oktober t/m mei) in de sportkeet van Berentrode, en tijdens de zomermaanden (van juni t/m september) in onze eigen zomertuin, telkens van half 2 tot half 6.


Kom gerust ook eens kijken - Info bij Danny Raes, met mailadres: info@pc-libertus.be