Historiek

Historiek van Petanqueclub Libertus (PC-Libertus)

Onze club bestaat ondertussen bijna 30 jaar.


Ze werd opgericht in oktober 1995. De 18 leden van het eerste uur waren Jeanne Poortman, Victoire Legroux, Isidoor De Munter, Nini Calottens, Mariette Vuegen, Rik Van Elsen, Marie-Thérèse Geerts, Dolf Appelmans, Joske Verstrepen, Maria De Munter, Paula Steeno, René Risch, Jean Cortebeeck, Gaby Van Loo, Fons Van de Sande, Jos Macharis, Staf Van Win en Richard Maudens.

Onze eerste voorzitter was Jos Macharis. Zijn opvolger was René Risch.


Er werd gespeeld op de terreinen van de Krankhoeve in Bonheiden (onder de appelbomen).

In de zomer van 1999 legde Sint-Katelijne-Waver voor ons petanquebanen aan naast het Maanhoevebad.

Jos Macharis en René Risch zochten contact met Alex van De Schijf, en samen speelden ze ’s winters in de gebouwen van het entrepot achter de Mechelse zwemkom. Samen met De Schijf konden ze daar een balletje gooien. Dit duurde tot het voorjaar van 2002.

 

We spelen al 20 jaar in Bonheiden (tijdens de wintermaanden)


In september 2002 werd de Sportdienst van Bonheiden gecontacteerd om daar binnenbanen te huren.

We begonnen er in de wintermaanden te spelen vanaf oktober 2002, zodat we ondertussen al 20 jaar in Bonheiden spelen. Eerst alleen in de sportkeet met de petanquebanen, maar omdat de ruimte een beetje klein was werd vanaf 2004 ook de chalet bij gehuurd.

 

En al ruim 15 jaar in de zomertuin van Libertus


Ondertussen bleven we tijdens de zomermaanden spelen op de terreinen van het Maanhoevebad.

Maar er werd gedacht aan het aanleggen van banen in de tuin van de vroegere pastorij van Libertus.

Met man en macht werd er door enkele van onze leden gewerkt om eerst 4 en later 6 petanquebanen aan te leggen. Werkers die zich toen inzetten waren Rik Van Elsen, Jan Guldentops, Lucien De Graef, Louis Dom, Florent Hellemans, Fred Jaspers, Jean Cortebeeck, Mille Van den Broeck, Danny Raes en René Van Craen.

En in 2006 verhuisden we dan naar onze huidige thuishaven, de tuin van de parochiezaal van Libertus.


Tot 2011 werden er verschillende tornooien gespeeld (o.a. de beker van Jos Macharis) en later de Sportdag die georganiseerd werd door de KBG (thans OKRA) voor alle Waverse ploegen.

Vanaf 2012 tot 2014 werd er een tornooi georganiseerd samen met SKW Centrum, O.L.V.Waver, Pasbrug en Goede Herder. Telkens thuis en op verplaatsing bij de deelnemende clubs. Spijtig genoeg verdwenen al deze tornooien.


Nu spelen we vriendenwedstrijden onder elkaar, en nodigen bevriende petanqueclubs uit om bij ons te komen spelen zoals clubs uit Lokeren, de Schijf, den Abeel, Berentrode, Hofstade en vrienden uit Tenerife.

Zelf gaan wij ook op uitstap naar andere clubs om daar een matchke te gaan spelen o.a. naar Oostende, Oostduinkerke, den Abeel en De Schijf in Mechelen, Berentrode in Bonheiden en PC-Zemst in Hofstade.

Een jaarlijks terugkerend evenement was tot enkele jaren geleden het petanquetornooi tijdens het Pinksterweekend van de KWB in Borgerstein.


Van de oprichters van het eerste uur blijft nog alleen onze huidige voorzitter Gaby Van Loo over. Onze bestuursploeg is uitgebreid tot 5 mensen en onze petanqueclub is ondertussen uitgegroeid van 18 leden tot een grote vriendengroep van om en rond de 65 leden, waarvan bijna 50 spelende leden!

 

Elke woensdagnamiddag kan je ons vinden om onder elkaar oefenmatchkes te spelen.

Tijdens de zomermaanden (van juni t/m september) in onze eigen zomertuin,

en in de periode van oktober tot mei in de sportkeet in Bonheiden, (en bij mooi weer op de buitenvelden)  telkens van half 2 tot half 6.


Kom gerust ook eens kijken - Info bij Danny Raes, met mailadres: info@pc-libertus.be